Zonne-energie: Hoe werkt het

Algemeen

Ondanks dat Nederland niet bekend staat voor zijn zonnige dagen loont zonne-energie ook in Nederland, wij zien dan ook steeds meer PV installaties op huizen en bedrijven.
Dit komt door de sterk verbeterde kwaliteit van de modules maar zeker ook niet in de laatste plaats door de sterk gedaalde prijzen van PV installatie en de subsidies die verkrijgbaar zijn. Per slot van rekening moet de PV installatie wel terug verdiend kunnen worden.

Het rendement van een PV systeem en daarbij ook de terugverdientijd van het systeem wordt grofweg gedefinieerd door het samenspel van de componenten: Panelen, Omvormer en Oriëntatie.

Oriëntatie:
In Nederland beweegt de zon zich gedurende de dag van het Oosten via het Zuiden naar het Westen. Hierdoor wordt het optimale rendement gehaald als het systeem uitgericht is naar het zuiden, vanuit het zuiden hebben wij het langste licht en daar bevind zich ook de zon op het hoogste punt gedurende de dag.

Panelen:
Er zijn diverse soorten panelen, in diverse maten en diverse samenstellingen; mono of poly kristallijn, CIGS, etc.
Wat echter belangrijk is is de opbrengst en het rendement van het paneel, dit wordt uitgedrukt in Wp (Watt piek). Voor het opwekken van 1 kilo Watt kan men dus 5 panelen gebruiken van 200 Wp of 4 panelen van 250 Wp.

Omvormer:
De Omvormer moet de opgewekte gelijkstroom omzetten naar de wisselspanning die wij kunnen gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat het vermogen van de omvormer in verhouding staat met het vermogen dat aan panelen is geplaatst. Is de omvormer te licht of e zwaar, dan wordt het rendement minder en verliest met hier vermogen. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de omvormer een vermogen moet hebben dat tussen de 75% en 105% ligt van het geïnstalleerde vermogen aan panelen.

In Nederland kunnen we uitgaan van een rendement van c.a. 900 kWh per 1 kWp. Dit betekend dat onder normale omstandigheden bij een zuid oriëntatie een systeem van 1kWp op jaarbasis 9oo kWh aan energie produceert. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 tot 4000 kWh per jaar en zou met een installatie van 4 a 4,5kWp zelfvoorzienend zijn.

Karensstraat 10
6121 ZA Born

E. info@globalecotec.nl
T. +31 46 45 87 966
M. +31 63 04 38 397

image001image002image003image004image005image006image007image008