De evolutie van het (snelle) internet

De evolutie van het (snelle) internet

Het hebben van internet is inmiddels net zo vanzelfsprekend als een werkende auto. Toch is internet een relatief nieuw fenomeen. Velen van ons herinneren zich nog de tijd zonder dit hulpmiddel. Iets waar de jongere generatie zich waarschijnlijk niets bij voor kan stellen. Om deze enorme vooruitgang in kaart te brengen, maken we een tijdreis door de wondere wereld van het internet. We gaan terug naar de jaren 90…

Vroegâââââh
Naar 1991 om precies te zijn. Toen zag het World Wide Web het levenslicht. Een paar jaar later, in 1993, kregen commerciële bedrijven en particulieren in Nederland dankzij XS4ALL toegang tot het internet. Halleluja! Iets wat voor ongekend gemak zou zorgen in de toekomst, leidde in het begin tot de nodige huiselijke ruzies. Ja, dit kan natuurlijk maar over één ding gaan: inbellen. En dan hebben we het niet over het irritante, ook wel iconische geluid, maar over het feit dat je niet tegelijk kon bellen en internetten. Dit hield in dat je net zo lang moest wachten totdat je moeder uitgekletst was met je tante. Of je juist pas de telefoon kon gebruiken als je zoon game over was op één of ander computerspel.

208.333 keer zo snel
Om het verschil tussen vroeger en nu goed te duiden, pakken we wat cijfers van het kabelinternet erbij. In het begin van het ‘internettijdperk’ beschikten we over 2,4 Kbps, enige tijd later werd dit opgevoerd naar 56 Kbps. Een snelheid die wij nu als ongekend traag zouden betitelen. Meer dan een kwartier wachten op het uitvoeren van een simpele taak was geen uitzondering. Ongeveer 20 jaar later is hier absoluut geen sprake meer van. De gemiddelde snelheid was in 2018 namelijk 95 Mb/s. Een enorm verschil met vroeger. Inmiddels zijn internetproviders als KPN, XS4ALL, Ziggo, Telfort en Caiway voortdurend bezig deze snelheid nog meer op te hogen. Ziggo slaagt er sinds kort in een internetsnelheid van 500 Mb/s te behalen. Vergeleken met de 4,2 Kbps van ruim 20 jaar geleden is dit maar liefst 208.333 keer zo snel! Overigens kunnen niet alle Ziggo klanten profiteren van deze upgrade. Klanten met een verouderd abonnement krijgen geen beschikking over sneller internet.

Jeff Stans

Related Posts

Bestaat goedkoop internet eigenlijk wel?

Bestaat goedkoop internet eigenlijk wel?

Het voordeel van combinatievoordeel

Het voordeel van combinatievoordeel

5 thuiswerktips voor een betere internetverbinding

5 thuiswerktips voor een betere internetverbinding

Boost je wifi met een nieuw wifi-kastje

Boost je wifi met een nieuw wifi-kastje

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *